|
Кількість
|
Вартість
|
||
|
|
|||
Це перше кулінарно-етнографічне дослідження про найпопулярнішу національну українську страву –
борщ. У пропонованій книзі – понад 900 рецептів борщів та їх описів з майже 200 українських, польських, білоруських і російських кулінарних, етнографічних, популярних та художніх книг 1584–2022 років.
Авторка на основі багатющого і унікального матеріалу простежує не лише появу і процес змін легендарної української страви, а й загалом шлях української кухні, впливи на неї кухонь сусідніх держав, а також попри усі лихоліття – безперервність і сталість українських смаків.
У книзі багато сенсаційного матеріалу. Це по суті перше дослідження про формування борщу за майже чотири століття – від борщу з дикорослої рослини борщівник, згодом борщу з буряком, королівських і гетьманських борщів, які згодом потрапляли до кулінарних книжок і ставали звичними для містян і селян, борщів періодів голодоморів і воєн і – аж до печально відомого уніфікованого радянського борщу, а в часи незалежної України – вже до розмаїття рецептів регіональних борщів, якими нині щедро наповнені кулінарні книжки, що все частіше з’являються в обласних центрах і районних містечках.
Є у книзі й унікальний борщовий покажчик – своєрідний каталог інгредієнтів борщу. І цих інгредієнтів авторка наводить сотні, а також розповідає про них у третьому розділі «Сильвети про інгредієнти борщу», наводячи як приклади рецепти борщів, в яких використовувалися ті чи інші інгредієнти.
2021 року культура приготування українського борщу була внесена до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, як така, що потребує термінової охорони, за рішенням Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини, до складу якого входять представники держав-учасниць Конвенції ЮНЕСКО. Тож символічно, що ця всесвітньовідома українська страва стала об’єктом пильного дослідження авторки.
Книга розрахована на найширші кола читачів.
Чи знаєте ви:
● Що найперші рецепти борщу були надруковані
1682 року в
кулінарній книжці Станіслава Чернецького «Compendium ferculorum».
І вони були у розділі «Молочні страви».
● Що найдавніші борщі готували з борщівником, а рецепт такого
борщу зберігся в збірнику «Moda bardzo dobra smażenia różnych
konfektów» (1686–1688).
● Що найперший рецепт борщу з назвою «український» вперше
надрукований 1834 року Герасимом Степановим у книзі «Полный
кухмистер и кондитер».
● Що найдавніші борщі готували з кров’ю тварин і називалися вони
кров’яними, їх досі готують на Волині, а у Польщі вони збереглися під
назвою «чорнина».
● Що одним з найголовніших інгредієнтів борщу була риба: білуга,
осетер, оселедець, карась, тюлька і навіть рибна ікра.
● Що є десятки рецептів алкогольних борщів з мадерою, портвейном,
бургундським вином, ромом.
● Що до картоплі борщ готували з крупами - гречкою просом, ячкою,
перловкою і навіть з крупою саго.
● Що рецептів борщу в цій книзі майже 900, а інгредієнтів у покажчику
- понад тисячу.
Про все це і не тільки про це
ви прочитаєте у «Біблії борщу»!








































